×

Jak začít?

Publkováno v Rady pro začátečníky

Vyskočit z perfektně fungujícího letadla a užívat si volný pád o rychlostech až 200 km/h a více je snem mnoha lidí. 
Otázkou někdy zůstává, jak na to? 

Jednou cestou je zvolit tandemový seskok, kde volný pád ochutnáš a zalíbí se Ti natolik, že se ujistíš v rozhodnutí stát se parašutistou. Při tandemovém seskoku vyskočíš připevněn na břiše zkušeného instruktora, který za Tebe provede veškeré nutné úkony k otevření padáku a bezpečného přistání. 

Druhou cestou je zvolit jeden z kurzů, kde se rovnou staneš samostatným parašutistou. Existuje více metod, u nás nabízíme metodu tzv. AFF, tedy zrychleného výcviku. 

AFF metoda je jednou z nejmodernějších metod parašutistického výcviku a prosadila se na celém světě. Výcvik je rozdělen na 7 úrovní. Pro každou úroveň jsou definovány cíle a přesný průběh, který je třeba zdárně podstoupit. Tento průběh budeš nacvičovat s instruktorem na zemi tak dlouho, dokud nebude vše opravdu 100%. Pokud je vše splněno, jde se na praxi do vzduchu. Jsou-li splněny cíle úrovně a instruktor je spokojen, můžeš pokračovat na další level. Při normálním průběhu je na každou úroveň potřeba jeden seskok. Někdy se ale může stát, že bude třeba úroveň opakovat a seskok provést ještě jednou. Ke každé úrovni patří i určitý teoretický blok, postupujeme opravdu pečlivě krok po kroku až k finální zkoušce.

Tvým prvním seskokem v rámci metody je dokonce již zmíněný tandemový seskok, který si nejen užíváš, ale musíš provést i určité dané úkoly. Naplánuješ sestupový vzorec, který sám provedeš, budeš kontrolovat výšku a orientovat se ve vzdušném prostoru. Tyto úkony závisí na Tobě, ale instruktor bude celý seskok s Tebou a se vším Ti rád poradí a pomůže. 

V rámci AFF metody se nenaučíš jen skákat, ale i balit padák, základy meterorologie pro parašutisty, právní rámec parašutismu, zopakuješ si základy první pomoci a mnoho dalších věcí, který Ti napomohou v Tvé kariéře skokana.

Pokud Tě metoda AFF nebo i jen samotný tandemový seskok zajímá, podívej se na naše stránky www.parasutismus.com, kde najdeš další podrobné informace k těmto seskokům. Případně se zde můžeš přihlásit do kurzu i na tandemový seskok.

 

Přiložené galerie